Η ΚΥΜΑΙΑ ΣΙΒΥΛΛΑ ΑΛΙΜΕΙΑ

CumaeanSibylByMichelangeloΔώδεκα ήταν οι Σίβυλλες που έδιναν χρησμούς και προέβλεπαν το μέλλον.

Πρώτη απ όλες και πιο διάσημη ήταν η Κυμαία η οποία εκτός από χρησμούς,μελετούσε τα ουράνια σώματα.Πρωτοπόρος για την εποχή της.Ήταν η πρώτη αστρονόμος που παρακολουθούσε και σημείωνε στους κυλίνδρους της τις κινήσεις των πλανητών.Ήταν επίσης και σπουδαία μαθηματικός. Πρώτη προέβλεψε την έλευση του Χριστού στη γη.<<Ελεύσετο εξ ουρανού παρθενογέννητος υιός Μαρίας>>.

Η Αλίμεια χειριζόταν 16 Σιβυλλικούς κώδικες, τους οποίους δίδαξε και στις άλλες Σίβυλλες. την Ιωνική,την Αιολική και την Δημώ της κάτω Ιταλίας.

Η Αλίμεια ήταν θεόπνευστη. Εμπνεύστηκε τα σύμβολα των γραμμάτων τα οποία χάραξε πάνω σε κορμούς δέντρων κυρίως της βελανιδιάς που ήταν γεμάτη η περιοχή.Έτσι γεννήθηκε το πρώτο αλφάβητο στον κόσμο με 12 ψηφία στην αρχή και στη συνέχεια τα έκανε  24.

Το Κυμαϊκό αλφάβητο πήραν μαζί τους οι πρώτοι Κυμαίοι άποικοι, που έχτισαν την Κούμα της κάτω Ιταλίας και από αυτούς το πήραν οι Ρωμαίοι και έφιαξαν το Λατινικό.

Η Σίβυλλα γεννήθηκε και πέθανε στην Κύμη της Εύβοιας στο μικρό νησάκι τη Στρογγύλη ή <<το νησί της γραίας>> όπως το έλεγαν.Οι Κυμαίοι πήγαιναν καθημερινά με βάρκες στο νησάκι για να ακούσουν τις σοφές συμβουλές της  και να πάρουν αλάτι.

Η Αλίμεια και κατ άλλους Αμφίνοια, δεν έφυγε ποτέ από την Κύμη. Εκεί γεννήθηκε και εκεί πέθανε. Όταν προαισθάνηκε το τέλος – σε μεγάλη ηλικία-έπεσε στη θάλασσα του Αιγαίου και πνίγηκε γιατί δεν ήθελε να ταφεί.Έζησε τον 12ο π.Χ αιώνα.

Το άγαλμά της βρίσκεται σε περίοπτη θέση στην Καπέλα Σιξτίνα της κ. Ιταλίας. Για το πως βρέθηκε εκεί το άγαλμά της ενώ δεν έφυγε ποτέ από την Κύμη, η ιστορικός και ερευνήτρια Πόπη Πασπαλιάρη-Μπούνια έλεγε ότι η Αικατερίνη των Μεδίκων που είχε Κυμαϊκές ρίζες, ανέθεσε στον Μιχαήλ Άγγελο να φιλοτεχνήσει το άγαλμά της και όπως την περιέγραψε στον ζωγράφο το έφιαξε. Ήθελε να την τιμήσει γιατί ανέδειξε την Κύμη της Εύβοιας σε παγκόσμιο κέντρο πολιτισμού, αφού από εκεί ξεκίνησε το ταξίδι του το Κυμαϊκό αλφάβητο, ταξίδεψε στην Ιταλία  και από εκεί σ όλο τον πλανήτη.

 

 

ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ  ΤΗΝ ΣΠΗΛΙΑ ΠΟΥ ΕΖΗΣΕ Η ΣΙΒΥΛΛΑ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΤΗΣ ΚΥΜΗΣ.

Πριν 3 χρόνια, οι μαθητές του Γυμνασίου Χαλκίδας, υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριάς  τους κ. Κωνσταντινάκη, στα πλαίσια του προγράμματος <<ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΙΒΥΛΛΑ>>επισκέφδθηκαν την Κύμη και την Στρογγύλη, αναζητώντας την σπηλιά που έζησε η σοφή Σίβυλλα Αλίμεια, μελετώντας τα ουράνια σώματα και χαράσσοντας τα σύμβολα του Κυμαϊκου αλφαβήτου στον κορμό της βελανιδιάς.

 

Δείτε το οδοιπορικό των μαθητών στο       αναζητώντας τα ίχνη της Σίβυλλας.

 

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s